Čištění keramiky


Náš manuál by nebyl úplný, kdybych nezmínil čištění keramiky. V tom často lidé chybují a pokouší se hrnce čistit chemickými přípravky. Ačkoliv nemusíme být ve všem zcela původní, primitivní postupy jsou často nejefektivnější a překvapují svojí jednoduchou účelností. Inu primitivní neznamená hloupý, anóbrž jednoduchý. A v jednoduchosti je síla. Jak tedy na čištění keramiky?


Po nějaké době používání nádoby v ohni se hliněný střep zvenčí zcela pokryje uhlíkem a nádoba zčerná. Má to svoje výhody, nejen, že to hezky vypadá, ale uhlík dokonale zalepí veškeré póry nádoby a ona tak neprotéká a nedochází k žádným úbytkům tekutiny v nádobě.Stane se ovšem, že se nám jídlo v hrnci přichytí, zejména pokud vaříme různé kaše a uvnitř hrnce pak zůstane černý flek, nebo více míst s fleky. Zde už uhlík tolik parády nenadělá. Také se může stát, že vlhký hrnec včas nevyndáme po návratu z lesa a on zůstane zapomenut v bedně a chytí plíseň. To už je skutečná nepříjemnost. Jak tedy nádoby perfektně vyčistit? Jedině ohněm. Nepoužívejte žádné chemické prostředky a čističe a vždy nejprve hledejte ty nejstarší technologie, ony totiž fungují spolehlivě. Pokud prázdnou nádobu vložíte do ohně, plameny dokonale očistí veškerý povrch, jak zvenčí, tak uvnitř. Nádoba se rozpaluje na tak vysokou teplotu, že oheň dokonale spálí veškeré spóry plísní i jiné nečistoty a nádobě tak vrátí její původní nedotčenou podobu. Nevýhodou je, že přijdeme o uhlíkový povlak a póry tak budou znovu prostupné. Pro táborníky, kteří vaří často je to však jen drobná komplikace, brzy se vše vrátí k normálu. Osobně k mytí ohněm přistupuji jen v nejnutnějších případech a nádoby nechávám vyschnout okamžitě po jejich vyprázdnění a vypláchnutí vodou z potoka.

P.S.: Při čištění v ohni dávejte pozor na vyndavání nádoby z ohně, její teplota je opravdu vysoká, pokud si nevěříte, nechte raději oheň dohořet a nádobu v ohništi alespoň trochu vychladnout.